дуже добрий коментарі до статті-відповіді Грицака на цю статтю: Lew
Цитата з тексту Пана Грицака: 'Іншими словами: теоретики націй і націоналізму грішать європоцентризмом, коли переносять західно-європейську модель центральності нації на весь світ, включно з східно-християнською Європою'. Погоджуюся, що проектування західної моделі національної держави на Китай, Індію чи Росію є неправильним, або 'євроцентриським'. Питання: Чи перенесення цієї моделі на Галичину є теж 'неправильним'? Моя теза (котру в випадку необхідності я готовий підкріпити аргументами): Розуміння національної і політичної держави в Галичині є ТОТОЖНЕ з розумінням держави в будь-якій іншій країні західної цивілізації. Одночасно галицьке розуміння національної держави (України) відрізняється від його трактування в Україні і поза її східним кордоном. Піду ще крок далі. В дискусіях між галичанами і українцями виникає суто 'морфологічна' проблема. Звідси виникають непорозуміння, причиною котрих є в певному сенсі БРАК ТЕРМІНОЛОГІЇ в дискурсі 'Україна'. Чи погоджуєтеся Ви з ціею тезою?
неінтелелтуал 05-04-2011 15:12
дивують заяви професора Грицака, що його не так зрозумів О. Музичко, а що ж говорити про інших слухaчів. які не є фаховими істориками, до якої авдиторії звертається пан Грицак, переваліфікувавшись у політолога. я все уважно прoчитав і сам заплутався у нескінченних посиланнях на старих апостолів націоналізму таких як Геллнер ( виявляється вже не актуальний) і нових, які нікому крім Грицака в Україні невідомі і мають всі шанси теж втратити актуальність.сумбурний переказ чужих думок( бо своїх явно бракує) добрий в посередній лекції з плітології, які у Львові ми вже не раз чули від професора. та і інтелектуальні вправляння добрі в старій ситій Європі ( нам би їхні проблеми): те, що вже застаріло у них у нас ще і не починалося (маю на увазі національну державу)
http://zaxid.net/blogentry/89675/